fbpx

Faxul trebuie să moară!

Dacă aș fi pentru o zi președinte sau premier și ar trebui să iau cea mai rapidă decizie care să îmbunătățească procesul de comunicare între instituțiile statului și cetățeni, aș interzice cu desăvârșire existența obiectului numit fax în orice instituție, comunicarea prin fax, împreună cu faimoasa expresie: Trimiteți pe fax la….

Nu poți să spui că ești stat european în 2016 și pentru orice comunicare între o instituție a statului și un cetățean care presupune schimbul de documente să ți se ceară trimiterea acestora prin fax. Nu poți.

Vă dați seama că există mii de centre de copiere în țara asta care au un număr de fax doar pentru că instituțiile statului comunică încă ca în 1900 și ignoră felul în care societatea comunică, refuzând să intre în secolul ăsta?

Să muncească și firmele acelea care au căpușat statul cu site-uri jenante pe zeci de mii de euro la crearea unor adrese de email pentru toți angajații.

Să învețe și angajații ăia care ne ignoră când sunăm pe la instituțiile statului că trebuie să răspundă solicitărilor de la fraierii ăia care le plătesc salariile, care plătesc taxele și impozitele.

Și angajații să fie evaluați și în funcție de numărul de emailuri la care răspund lunar, și noi să acordăm calificative pentru felul în care ne-au răspuns.

Când faxul o să moară, atunci o să zic că instituțiile statului chiar sunt în slujba cetățeanului, în loc să lupte împotriva lui. Dați-mi o palmă ca să mă trezesc.

Foto: stressed businesswoman via Shutterstock.

Recomandă

14 Comentarii

  1. cred ca de 2-3 in viata am folosit fax pt a trimite si nicodata niciodata pt a primi (in scop personal)

    am fost angajat in urma cu ceva ani la o institutie publica si acolo l-am folosit, desi mai mult pt primit.

     

    articolul de fata mi-a amintit ca windows-ul (10, in cazul meu) imi tot spune ca pot trimie / primi fax, fara a avea un fax fizic (de fapt, nici linie telefonica fixa nu mai am.

     

    aveti ceva experiente cu trimis/primit fax prin internet, cu windows ??

  2. 1. Eu as desfiinta robotul: „Pentru limba romana, apasati tasta 1” …. „Momentan, toti operatorii nostri sunt ocupati. Va rugam sa reveniti mai tarziu”.

    Eu vreau sa vorbesc cu UN OM cand sun undeva. Altfel, stiu sa umblu pe net, cand vreau informatii despre oferte etc. Sau dau mail daca am neclaritati.

    2. As mai desfiinta raspunsurile automate la reclamatii / solicitari, gen: „Va multumim ca sunteti clientul nostru. Solicitarea dvs. a fost transmisa departamentului X. Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil. … Va transmitem, totodata, ultima noastra oferta de …”

    Adica iti scrie tot un fel de robot.

    3. Tot pe lista „OUT OF MY LIFE”: zambetul profesional, scenariile pre-fabricate de vanzari, customer (un)care si tot ce e recitat din carti.

    Sunt prea pretentioasa? 🙂

    • Depinde. Ing făcea experimente cu un robot inteligent când sunai la suport, îi spuneai ce problemă ai și încerca să rezolve sau să te trimită la departamentul potrivit. Mai rău e când răspunde robotul și nu îți spune nimic util.

      • Problema e cand ai tu o intrebare sau problema care nu e legata de meniul robotului si nu ti se ofera nici optiunea de a vorbi cu un consultant/operator.

        De ex. astia de la Vodafone au o „robotica” ce te pune sa spui ce vrei … apoi te intreaba daca a inteles corect ca vrei [cuvantul pe care l-ai zis] si te directioneaza la robotul care se ocupa cu problema respectiva.

        Cand am zis ca vreau „reziliere” n-a priceput. Am revenit si am zis „terminare”, „incetare”, „finalizare” … tot fara succes.

        Noroc ca ANCOM a inteles. Si m-a scapat si de taxa de reziliere anticipata de 300 EUR.

          • Daca tot nu poti oferi clientului ceea ce a cumparat prin contract, macar incearca sa fii prietenos, sa-i oferi un „umar” pe care sa planga, vino cu solutii de remediere a problemei lui. Sau macar prefa-te ca iti pasa!

            Eu n-as fi plecat de la ei (sunt/eram clienta de vreo 15 ani!), dar au dovedit un customer service infect. Plus niste mimoze neprofesioniste cu care am avut de-a face. Sa si le pastreze, poate alea le aduc mai multe venituri ca mine. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *