E 2015, mai nou oricine îți va spune că dacă vrei să te promovezi trebuie să exiști pe internet. Totuși, când vorbim de pașii concreți pe care ar trebui să îi facă o afacere pentru a atrage clienți lumea ezită sau dă sfaturi vagi, ca Trebuie să oferi servicii sau produse mai bune decât concurența, trebuie să faci networking, trebuie să îți uimești clienții.
Și sfaturile astea nu ajută un antreprenor aflat la început de drum, care trebuie să jongleze cu multe pălării, atât cea de manager, cât și cea de vânzător, angajator, ba chiar și finanțator, dacă banii vin din buzunarul lui.
La conferința Afaceri.ro discutăm despre metodele prin care o firmă se poate promova. Cred că cel mai bine e să o facem pe blog, eu scriu ideile mele, poate primesc și de la voi completări și sugestii.
Brieful sună cam așa:
Firma „Y”, condusa de domnul Georgescu, este recunoscuta ca fiind o companie cu oameni profesionisti si cu o capacitate de productie de inalta calitate. Domnul Georgescu este pasionat de munca pe care o face. Totusi, el este nemultumit de vanzarile pe care le face compania si cauta solutii pentru cresterea acestora.
Domnul Georgescu se intreaba care ar fi metodele si instrumentele de marketing care l-ar putea ajuta?
Ok, avem un produs, avem o firmă, vrem să atragem clienți, de unde începem? Ne punem câteva întrebări, zic eu.
1. Ce buget de marketing avem la dispoziție?
2. Ce avantaje avem noi față de concurență? De ce ar cumpăra clienții de la noi și nu de la concurență?
3. Ne permitem să angajăm o agenție, un consultant de marketing sau trebuie să facem noi totul, să ne ocupăm de promovare?
4. Care este mediul prin care putem ajunge cel mai eficient la clienții noștri? Unde sunt ei activi, offline sau online? Sunt pe Facebook sau se uită la TV?
Pașii concreți în promovarea unei afaceri
1. Stabilirea bugetului de marketing lunar/anual și a planului de marketing inițial (va suferi modificări)
2. Branding și diferențiere. Cum vrei să perceapă clienții afacerea ta, ce părere au ei acumdespre brandul tău?
3. Alegerea agenției, a consultantului de marketing sau specializarea unui om din echipă pentru promovarea firmei (cursuri de social media, marketing)
4. Analiza și monitorizarea concurenței – cine sunt concurenții tăi, cum se promovează ei, cum ai putea să te promovezi mai bine ca ei?
5. Conceperea și implementarea strategiei de promovare online și offline.
6. Stabilirea unor mecanisme și unelte pentru monitorizarea și optimizarea campaniilor de marketing.
Promovarea offline a unei afaceri
Foloseste-te de prieteni care sa te recomande celor interesati. Prietenii și cunoștințele tale știu cu ce te ocupi, ce servicii oferi?
Păstrează legătura cu clienții vechi, adesea sunt cea mai bună sursă de recomandări pentru a obține clienți noi.
Mentionează brandul și site-ul tău pe toate materialele publicitare pe care le realizezi.
Realizeaza bartere cu reviste, posturi de radio, TV sau firme cu obiect de activitate complementar pentru a ajunge la noi clienți și a oferi beneficii suplimentare clienților tău.
Participă la conferințele legate de obiectul de activitate al firmei tale.
Participa ca speaker la conferințele din domeniu.
Autocolant cu adresa site-ului si brandul pe masina proprie.
Trimite comunicate de presa ziarelor și site-urilor de știri locale.
Oferă discounturi clienților fideli.
Promovarea online a unei afaceri
Ai nevoie de un site și blog (secțiune de noutăți) responsive, de preferință pe o platformă unde poți actualiza singuri conținutul de pe site (WordPress).
Crează constant conținut pe site, articole utile pentru clienții actuali și potențiali.
Realizează campanii de promovare prin Facebook Ads și Google Adwords, targetate în funcție de ceea ce vinzi, nu la modul general.
Realizează o bază de date cu emailurile clienților (cu acordul lor) și trimite newslettere cu noutățile companiei, măcar 1 email pe lună.
SEO – optimizează-ți site-ul pentru cuvintele cheie relevante domeniului de activitate.
Social media marketing – trebuie să fii activ acolo unde sunt și clienții tăi activi. Aproape orice afacere se poate promova și prin social media – exemplu – Betonia – fabrică de betoane ce se promovează pe Facebook.
Unelte utile pentru marketing online
- Google Analytics – toate acțiunile legate de promovarea unui site sau derularea de campanii online ar trebui să plece de aici, de la analiza traficului de pe site.
- Buffer pentru a distribui articole interesante simultan pe mai multe rețele sociale.
- Hootsuite pentru a monitoriza mai ușor activitatea și discuțiile din rețelele sociale
- Youtube – dacă puteți crea conținut video pentru compania voastră începeți chiar acum, Youtube e al doilea motor din căutare la nivel mondial după Google.
- Sumome – aplicații utile pentru a analiza activitatea utilizatorilor pe site-ul sau blogul propriu (heatmaps, content analytics), dar și pentru a crește numărul de abonați la newsletter.
- Mailchimp. Cel mai simplu serviciu de email marketing pentru companii mici și medii.
Mention – aplicație online care te anunță când apar articole ce conțin expresiile setate de tine pe internet.
Feedly – util pentru a afla noutățile din domeniu, citind articolele de pe site-urile sau blogurile favorite prin RSS feed. - Canva – serviciu online care te ajută să creezi vizualuri atractive pentru social media, blog, prezentări, chiar dacă nu ai studii de design.
- Zelist și Facebrands, servicii românești utile pentru a monitoriza ce se întâmplă în social media românească.
Resurse utile de pe blog:
- Etapele unui plan de marketing online
- Interviurile despre promovarea prin social media
- Vreau să îmi promovez afacerea pe internet. De unde încep?
- Cum sa iti promovezi afacerea in mod gratuit (sau aproape gratuit)
- Articolele despre marketing, social media și business.
Voi ce alte completări ați aduce în strategia de promovare a unei afaceri?
Pt finantare, de incercat si crowdfunding (pt sume mai mici) sau business angels (pt sume de regula >100.000 € si domenii mai nisate).
Ambele te responsabilizeaza si te obliga sa faci un plan de afaceri bine documentat si pe care sa-l urmezi cu seriozitate.
Mult succes la conferinta! Sa fie una challenging!
[…] Internetul aduce foarte multe beneficii, cum ar fi shopping-ul online. Mai multe detalii despre ce beneficii poate aduce mediul online și cum ar trebui să se promovoze o firmă în 2015 găseșt aici: https://mariussescu.ro/promovare-firma/ . […]
Prezentare decenta, am aflat de cateva tool-uri noi. Aș adauga și samplingul pe lista de sugestii, daca vorbim de o firma ce ofera produse alimentare, iar in cazul serviciilor modelul freemium.
As mai adauga si Instagram, care creste din ce in ce mai mult.
Instagram e ok când vorbim de o firmă mare, de un brand matur, mai ales unul care e pe zona de fashion, turism, dar când ai un startup, o firmă micuță, Instagram nu te ajută prea mult, trebuie să cauți aplicațiile și strategiile care îți pot oferi cea mai bună acoperire, la noi totuși vorbim de 200k conturi, majoritatea tineri.
[…] beneficii poate aduce mediul online si cum ar trebui sa se promovoze o firma in 2015 gasest aici: https://mariussescu.ro/promovare-firma/ […]
[…] Anul trecut am avut o prezentare despre Cum ar trebui să se promoveze o firmă pe internet. […]