fbpx

Noi nu vrem munca, ci secretul succesului. Și să fie ușor.

Mi-a reamintit Doru că iar e inflație de antreprenori de succes care vor să ne vândă secretele lor pe sume modice cu 3 zerouri. Și am realizat un lucru, cursurile astea care promit că te învață cum să faci succes încă merg la români deoarece noi NU ne-am obișnuit cu ideea că în spatele succesului chiar e multă muncă. Încă sperăm că sunt niște portițe ca să nu muncim deloc și să curgă banii, trebuie doar să le aflăm. Mă înșel?

Nu zic că toate cursurile astea despre antreprenoriat, cum să faci succes, să îți crești vânzările sau să atragi clienți noi sunt inutile. Am vorbit cu oameni care au participat la ele, mai ales la sesiunile demo, acele cârliguri prin care încearcă să te agațe oamenii ăștia de succes (zic ei) pentru cursurile plătite, alea pe bani mulți.

Cam toți participanți zic că dacă nivelul tău de educație financiară și noțiuni de business și vânzări e zero sigur vei învăța ceva. Adică dacă ești praf te ajută. Evident, poți să faci același lucru citind cărțile de la autorii americani consacrați care au inventat nișa asta sau citind multe articole online, doar că oamenii au impresia că învață mai ușor dacă merg la un curs unde le prezintă cineva un rezumat. Chestie de gusturi.

Și dacă râdeți de reclamele de pe Facebook care promovează cursurile astea e clar că nu sunteți în target, probabil ați citit ceva cărți din domeniu, ați mai studiat una alta, nu sunteți chiar așa ușor de agățat. Felicitări.

În rest rămâne cum am stabilit:

Cursurile nu sunt gratuite. Speakerul le promovează ca fiind gratuite, tu mergi acolo pentru că nu te costă nimic (dacă ai impresia că timpul tău nu valorează nimic e problema ta, mă rog) și când ajungi acolo, după câteva citate sforăitoare din cărți scrise de americani mai deștepți ca noi acum 10-20 de ani speakerul începe să îți vândă cursul lui online despre cum să te îmbogățești rapid/cum să îți creezi propria afacere/cum să muncești mai eficient și alte bullshit-uri care nu pot fi măsurate concret, dar care îți dau senzația că l-ai prins pe Dumnezeu de un picior.

În final prost nu e cine cere, ci cine cumpără, dar totuși, e mai bine să fiți prudenți. Repet ce am spus și la început, nu dați banii pe workshop-uri motivaționale, indiferent de domeniu, decât dacă aveți încredere în speakeri, știți că sunt oameni buni în domeniul lor, iar informațiile prezentate de ei vă vor fi cu adevărat utile, nu vor fi articole de pe internet reciclate.

Oamenii bogați nu au timp să ne explice nouă cum să facem bani, pentru că sunt ocupați cu chestii mai importante, gen făcutul a și mai mulți bani. Numai cei care nu au bani pretind că au descoperit secretul bogăției și sunt dispuși să ni-l vândă nouă, contra unei sume, evident.

De fiecare dată când prind pe cineva care îmi spune Aa, păi tu ai firma ta, te-ai scos, ești patron îmi vine să râd. Zic asta pentru că numai un inconștient care nu a lucrat niciodată pe cont propriu crede că totul e roz atunci când ai o mică afacere. În realitate, dacă nu îți plac provocările, nu lucrezi bine sub stres și nu poți să îți planifici singur timpul mai bine te-ai angaja, ai mai multe șanse la o viață fericită. 🙂

Hai, înapoi la muncă, că ăsta e secretul succesului, să tragi tare, să ai niște obiective și un plan pentru a le atinge.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *