Cum poți să dormi bine noaptea ca antreprenor

Un prieten m-a întrebat la un moment dat cum fac să dorm bine noaptea ca antreprenor, dacă stresul, incertitudinea, problemele ce apar când lucrezi pentru tine nu mă țin treaz. Atunci nu am avut un răspuns exact, poate și pentru că dorm bine noaptea de obicei, dar cred că aș putea răspunde cu o altă întrebare: Cum poți să dormi bine noaptea ca angajat, știind că șeful te poate concedia oricând și nu ai control asupra schimbărilor din firmă?

Vedeți voi, siguranța e de fapt o iluzie, și dacă te decizi că e mai ok să fii angajat, antreprenor sau freelancer ține strict de toleranța la risc pe care o ai, de personalitatea ta și ce îți dorești de la viață. Pentru fiecare dintre noi, răspunsul diferă.

Nu zic acum e cel mai bine e să fii propriul tău șef, sau că e mai bine să lucrezi pentru alții. Am trecut prin toate etapele, fiecare are plusuri și minusuri.

Dacă crezi că trebuie să îți găsești un job bun, să plătești 35 de ani taxele și să aștepți pensia, în timp ce semnezi de la 9 la 5 condica e ok.

Dacă crezi că viitorul e al celor care și-l fac cu mâna lor, îți place agitația, necunoscutul, vrei ca fiecare zi să difere de cea anterioară, vrei să nu depinzi de alții, să îți faci singur programul, să iei tu deciziile cu asumarea consecințelor, să te bucuri la maxim azi pentru a fi tare supărat mâine, că așa e când lucrezi pentru tine, e ok și asta.

Dar partea cu siguranța și stabilitatea e o iluzie, și ca angajat, și ca antreprenor. Da, când lucrezi pentru alții știi sigur că pe 25 intră salariul, în mare parte știi mereu ce ai de făcut, știi când vine concediul, dar cam atât.

Dacă firma începe să meargă prost s-ar putea să afli asta doar când ești concediat (hint, nu e niciodată ok să nu ai de lucru într-o firmă mare, e semn că se apropie o reducere de personal, o concediere sau o criză).

Dacă șeful brusc nu te mai înghite siguranța aia s-a dus pe geam, chiar dacă ești bun pe domeniul tău, în 30 de zile trebuie să îți găsești alt job, cu alți colegi, poate chiar în alt oraș.

Nu zic că e mai bine ca antreprenor, că și aici ai multe provocări, statul poate schimba des legislația, cum e la noi, vine o criză și pierzi jumătate din clienți, clienții te întârzie cu facturile și poți da faliment și așa mai departe.

Totuși, eu cred că poți avea mai mult control asupra destinului tău când ești antreprenor, decât atunci când ești angajat. Da, shit happens și în antreprenoriat, dar dacă reușești să nu dai faliment în primul an, cum pățesc 33% din IMM-uri, și treci de al doilea an, care mie mi se pare cel mai greu, din al treila an ai învățat niște lecții, și s-ar putea chiar să ai mai multă stabilitate și siguranță decât atunci când erai angajat pentru alții.

Dacă îți faci temele bine și ții firma din scurt eu zic că în calitate de antreprenor poți anticipa cu câteva luni înainte dacă urmează o perioadă proastă, indiferent că vorbim de o criză economică, o scădere a numărului de clienți, a veniturilor sau alte pericole ce pot apărea pe nișa ta. Condiția este să fii acolo, implicat, conectat la piață, clienți și afacere.

Totuși, cum fac eu să dorm mai bine noaptea ca antreprenor, după ce am rezistat cu firma 8 ani și ne-am luat suficiente șuturi de la viață? Niște idei mai jos:

Banii ajută, si în contul firmei, și în contul personal

În firmă ajută să știi că la începutul lunii ai cu ce plăti salariile, impozitele, chiria, utilitățile, reclamele, și mai ai și un backup pentru lunar următoare. De asta nu lucrăm noi nu plata la 60-90-120 zile la Advertica, chestia asta bagă în faliment inclusiv firme mari. Pe servicii mi se pare corect să mă plătești când am prestat serviciul, că nici copiii mei nu mănâncă după 3 luni. Oferim servicii bune, încercăm să ne mișcăm la timp, tratăm afacerile clienților ca și cum ar fi ale noastre, la modul că tragem tare să fie bine, dar vrem să fim plătiți când trebuie, nu când mai găsește clientul mărunțiș prin buzunar.

În contul personal ajută să știi că ai suficienți bani ca să trăiești minim 6 luni de zile decent, chiar dacă firma schioapătă și nu mai încasezi nimic. Regula asta e valabilă și dacă ești angajat, dar dacă lucrezi pe cont propriu ar trebui să fie lege. Ca antreprenor în 6 luni de zile poți reorienta afacerea, poți găsi alți clienți.

Mai mulți clienți medii, nu unul singur foarte mare

De obicei se spune că e bine într-o firmă, mai ales una mică sau aflată la început de drum, să prinzi un client mare, care să plătească suficient de mulți bani încât să stai relaxat.

Așa o fi, și nouă ne plac clienții mari, ce plătesc bine, dar eu nu aș vrea să îmi construiesc toată afacerea bazându-mă pe un singur client, care dacă se supără își ia jucăriile și pleacă. E mai bine să ai 4-5 clienți ok, dacă pierzi unul te descurci până vine următorul, nu rămâi brusc fără venituri.

Diversificarea serviciilor și veniturilor

La început la agenție focusul era pe programare web, făceam site-uri, magazine online și aplicații. Era ok, doar că mereu trebuia să găsim proiecte noi, și adevărul e că lăsam banii să treacă pe lângă noi. Mulți dintre clienții cu care lucram pentru site-uri aveau nevoie și de consultanță pentru promovarea afacerilor, pentru stabilirea unor strategii de marketing, și culmea e că puteam să facem și asta, doar lucrasem în domeniu, aveam experiența necesară, dar nu o făceam.

Așa am ajuns să oferim acum pachete complete, să aducem oameni pentru a oferi servicii complete, practic funcționăm pentru clienți ca un departament de marketing extern, oferind consultanță de marketing, social media marketing, email marketing, PPC, copywriting, content writing, mentenanță și programare. E mult mai ok și pentru clienți, care știu că se pot baza pe noi, și pentru noi, având clienți lunari și venituri constante.

Minimizarea cheltuielilor inutile

Cred că în orice firmă este tendința de a crește volumul cheltuielilor, pe măsură ce cresc veniturile, firma devine mai cunoscută și vrea ca imaginea ei să fie mai impunătoare. Totuși, unele cheltuieli sunt necesare, altele zic eu că sunt un moft. De exemplu văd multe firme ce s-au ridicat, au ajuns la 10-20 de angajați, și brusc simt nevoia să impresioneze cu birouri foarte spațioase, amenajate cu designer, mobilier din lemn masiv etc. Bravo lor, bine că pot, dar depinde și ce vinzi și cui.

De exemplu la noi 80% din clienți sunt din afara orașului sau chiar din afara țării, rar ne vedem în persoană, de obicei pe Skype, nu ne-ar ajuta prea mult să investim într-un spațiu doar pentru imagine. Avem nevoie de o locație curată și luminoasă pentru birouri, o bucătărie, internet la viteză bună și cât mai multă liniște. Ar fi o cheltuială inutilă să luăm un spațiu ultracentral, doar pentru orgoliu.

În schimb investim în echipamente bune, softuri și gadgeturi care să ne ajute să lucrăm cât mai eficient de oriunde, de exemplu laptopuri ultraportabile care să își facă treaba eficient și să țină o zi întreagă. Scopul nostru e să putem lucra de oriunde, nu să stăm legați de birou, deși deseori preferăm să mergem la birou pentru a lucra.

Nu am o concluzie clară, voiam doar să salvez aici câteva idei legate de cum poți dormi mai bine noaptea, ca antreprenor.

Iar ca sfat, indiferent că lucrați pentru voi sau pentru alții, vă sugerez să investiți constant în voi și în dezvoltarea profesională și să lucrați mult pentru a vă crește rețeaua de contacte din domeniul în care activați. Networking, dacă vreți să îi ziceți așa. E mult mai ușor să îți găsești un job nou sau să atragi clienți noi atunci când ești bun în ceea ce faci, ești recomandat și toți vor să lucreze cu tine.

Mai adăugăm ceva pe lista de lucruri care pot ajuta un antreprenor să doarmă bine noaptea? 🙂

Recomandă prietenilor!
  • 95
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc

Să vezi ce bine dorm Bugetarii României acasă, dar mai ales la serviciu.

Doc

Sânt unui in administrația publică sau in companii de stat Eterni,nu au fost deranjați vreodată de vreun partid.

Ileana

Ce se hnthmpla de meatii blokat contul pe fezbook va rog frumos sa ma deblocati pentru ca lanm de foarte mult timp