fbpx

Remote work – salariul nu ar trebui să aibă legătură cu locul de unde lucrezi, ci cu valoarea muncii tale

Unul din motivele pentru care încă ne convine să stăm în Bacău este faptul că în continuare costul vieții aici e mai mic decât în orașele mari, majoritatea clienților de la Advertica nu sunt din zonă, iar plata pentru serviciile noastre are legătură cu valoarea pe care o aducem clienților, cu ceea ce știm să facem, nu cu zona unde locuim.

Și ăsta e unul din principalele avantaje pentru remote work sau work from home, că poți fi bine plătit, indiferent de unde ai lucra. Evident, nu merge în toate domeniile, dar dacă îți faci treaba folosind un laptop cu siguranță poți lucra cam de oriunde.

Aparent Facebook, dar și alte companii tech, vor să schimbe asta, Zuckerberg de exemplu a anunțat că vrea să ajungă la 50% dintre angajați remote în următorii 10 ani, dar și că salariile lor vor fi mai mici, pentru că angajații au cheltuieli mai mici dacă locuiesc în zone unde costul vieții e mai scăzut.

“If you live in a place where the cost of living is dramatically lower, then salaries do tend to be somewhat lower”

Asta a declarat Zuck pentru The Wall Street Journal, mai multe detalii din interviu sunt aici.  Nu e o noutate faptul că multe companii folosesc remote work sau work from home pentru a optimiza costurile cu personalul, de asta și majoritatea oamenilor de la suportul Facebook sau alte companii mari sunt din India.

Noutatea vine din faptul că Zuck spune că dacă acum lucrezi pentru ei în Menlo Park, California și vei dori să lucrezi remote, dar din alt oraș sau țară unde te costă mai puțin să trăiești, și salariul îți va scădea. Poți lucra remote, ei chiar încurajează asta, dar nu pe aceiași bani. Și asta e greșit, zic eu.

Evident, nici o companie nu poate fi împiedicată să își plătească diferențiat angajații din diverse țări sau orașe. Totuși, eu cred că salariul ar trebui să fie corelat cu valoarea pe care munca și cunoștințele tale o aduc companiei, indiferent de unde ai lucra.

Dacă eu ca simplu angajat ce locuiește într-un sat uitat de lume pot aduce firmei unde lucrez la fel de mult profit sau valoare ca un angajat ce trăiește în București, și amândoi lucrăm de acasă, de ce ar trebui să fim plătiți diferit? Aceeași logică se poate aplica și pentru angajați din țări diferite.

Discuția seamănă un pic cu cea despre productivitatea muncii, că și acordarea salariilor pentru că angajatul lucrează 8 ore pe zi nu prea mai are sens, mai ales în domeniile creative sau tehnologice.

Vom vedea multe schimbări în domeniul remote work și work from home datorită pandemiei. Companiile sunt tot mai deschise acum la posibilitatea ca angajații să lucreze de oriunde, deja e normal să lucrezi 1-2 zile pe săptămână de acasă.

Schimbarea cea mai importantă va veni când toți angajații vor fi plătiți la fel, indiferent că lucrează de la sediul firmei sau remote.

Greșesc?

Recomandă

8 Comentarii

  1. In teorie asa ar trebui sa fie, practic mereu salariatii au fost platiti diferit, altfel nu ar fi venit nici la noi corporatiile mari de afara, au venit pentru ca cu ceva timp in urma salariile in Romania erau mici.

  2. <blockquote>
    Schimbarea cea mai importantă va veni când toți angajații vor fi plătiți la fel, indiferent că lucrează de la sediul firmei sau remote.
     
    Greșesc?
    </blockquote>
     
    El si-a dat arama pe fata atunci, 2015-2016, in Londra, cand angajatii britanici il intrebau de ce salariul lor este cu 16% sau o treime mai mic fata de cei din SUA (pe aceleasi munci). Raspunsul lui a fost ceva de genul: “Veniti in SUA si veti fi platiti la fel.”
     
    Prin urmare, calculul corporatiilor nu ‘valoarea’ angajatilor (cum se cuantifica asta, cand esti prestator/furnizor de servicii internautice & mai mult faci mentenanta sau si chirie pentru sponsorizarile/publicitate?), ci pretul oraselor.
     
    Durerea incepe sa fie altceva: asa cum forta de munca a fost impartita sa nu-i pese una de cealalta (vezi cazul nostru, intre IT-isti si muncitori calificati), incet-incet incepe si mediul acestuia sa I sent puna filtre/conditii.
    Si nimeni nu le va lua partea fiindca nu le-a pasat de prostii cu ciocanul pneumatic sau de jegosii care golesc gheenele de gunoi. Exact ca in bancul cu romanii in cazanul de foc in iad.

    • Nu cred că nu le pasă, doar că e mai greu cu empatia. Dacă tu faci 5000 de euro pe lună crezi că și restul câștigă la fel, chiar dacă știi că majoritatea câștigă 500. Plus că se filtrează și bula, începi să te învârți printre oameni cu venituri și mentalități similare cu a ta. Știi că sunt și oameni săraci, dar nu crezi că sunt chiar așa de mulți.

  3. In practica salariul tine si de locatie pentru ca o parte consistenta din bani merg pe chirie in Vest.
    Nu cred ca va fi nevoie sa scada salariile propriu zis, dar oricine vine in companie de acum incolo si va lucra remote va intra probabil pe un salariu mai mic.
    Nu stiu in ce masura strategia asta poate fi replicata la scara larga totusi, nici macar in IT. E putin probabil ca oamenii sa decida brusc ca nu le mai place San Francisco si se muta in Montana cu tot cu laptop.
    Iar chestia cu lucratul 8 ore pe zi e cu dus si intors. Platesti angajatul 8 ore ca sa il ai la dispozitie de la ora X la ora Y. Daca vrei sa il platesti pe baza de proiect atunci nu va fi acolo sa iti raspunda la telefon sau sa preia chestii urgente.

  4. Scaderea salariului doar pentru ca locul de munca este remote nu va aduce nici un beneficiu. Oamenii care si asa au veniturile destul de mici vor ajunge sa evite astfel de joburi in favoarea celor care nu pot fi practicate remote. Iar cei care nu au de ales vor trebui sa se multumeasca cu oferta cea mai ,,generoasa”. In opinia mea, un angajat care lucreaza de acasa si aduce firmei o valoare sau un profit destul de bun ar trebui sa fie rasplatit pe masura efortului sau. Altfel, va deveni mai avantajos sa stai acasa si sa te uiti la un film.

  5. De muncit poti sa muncesti de oriunde, important este cat de multa valoare poti sa aduci in firma ca angajat. Daca nu te implici si esti pe principiul ,,merge si asa” atunci cu siguranta nu poti deveni un angajat valoros si indispensabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *